De wereld om ons heen verandert

Dagelijks horen we erover in het nieuws: klimaatverandering. Langzaam (en historisch gezien heel snel) stijgt de temperatuur op aarde. En hoewel de aarde altijd warmere en koudere periodes heeft gekend, is de situatie waarin we nu leven echt aan het ‘kantelen‘.

Daarom moeten we nu onze wereldwijde CO2-uitstoot terugdringen. Alleen dan kunnen we de temperatuurstijging nog beperken. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is 2 graden stijging de maximale grens is om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Welles-nietes
Niet iedereen is het er over eens dat klimaatverandering gaande is. Dat levert de bekende welles-nietes discussie op. Loyaltree mengt zich niet in deze discussie maar neemt het zekere voor het onzekere. We kunnen onze toekomst en die van onze kinderen immers niet op het spel zetten.

Ben je ook het gepraat over klimaatverandering zat en kom je liever in actie? Dan kan jij vandaag direct zelf beginnen met daadwerkelijk iets te doen! Samen met Loyatree.

Verslag van de roadtrip van Loyaltree-oprichter Maurtis van der Heide naar één van de locaties in Spanje.

Samen met Land Life Company

Op het moment dat jij via onze site een boom koopt, wordt die boom elders op de wereld gepland. We werken hiervoor samen met Land Life Company. De internationaal gerenomeerde organisatie heeft zich tot doel gesteld om grote delen ‘afgedankt’ en vervallen land te herstellen. Dat doen ze ondermeer door het planten van bomen.

Alleen maar winnaars
Het planten van de bomen gebeurt niet zomaar. Door de unieke werkwijze van Land Life Company creëren ze een mooie win-win situatie: door het aanplanten van bossen ontstaat er nieuwe werkgelegenheid voor de lokale bevolking, zij helpen mee met het kweken en planten van de bomen. Maar de grootste winnaar is moeder natuur. Door het ‘gezond’ maken van het land en planten van bomen, wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

En tenslotte ben jij ook een winnnaar: je hebt een leuk en sympathiek geschenk (voor jezelf of een ander).

Duurzame innovatie
Er wordt alleen geplant in gebieden waar weinig tot geen leven in de grond zit. Door een speciaal ontwikkelde voedingsbak (Cocoon), is het mogelijk dat de bomen overleven in deze dode gebieden. Na verloop van tijd wordt de grond weer voedingsrijk, omdat de bomen voedingsstoffen uit de lucht halen en die via de wortels in de grond achterlaten.

Tarilonte de la Peña

De plantingen vinden plaats in Spanje omdat daar genoeg ruimte is om de longen van de aarde uit te breiden. Maar ook de eindeloze hectares dode grond zijn juist daar een reden om nieuw leven te planten. Verder onderzoeken we ook plantings in andere landen binnen Europa

Er is een dringende behoefte aan herbebossing van grote delen in Spanje. Veel bossen zijn hier door woestijnvorming verloren gegaan. Als gevolg van klimaatverandering verandert het klimaat in dit gebied van een gematigd naar een droger mediterraan klimaat.

11 miljoen hectare
In de afgelopen 10 jaar kwamen drogere zomers, met minder dan 100 mm regen, steeds vaker voor. Hierdoor ontstaan grote droogte-uitdagingen voor de landbouwsector.

Spanje is de thuisbasis van de grootste, door de mens veroorzaakte, woestijn van Europa. Deze woestijn beslaat ongeveer 11 miljoen hectare. De restauratieplaats waar Loyaltree op dit moment werkzaam is, is gelegen in het district Matamorisca. Deze restauratieplaats behoort tot de gemeente Aguilar de Campoo, ongeveer 100 km ten noorden van Palencia.

Gevarieerde aanplanting

De aanplant vindt meestal in de lente of in de vroege tot late herfst plaats en omvat een mix van inheemse coniferen en hardhout zoals dennen met essen en eiken.

Het gebruik van cocoons (voedingsbakken) zorgt voor een hoger overlevingspercentage van 85% tot 95%. Verder helpen deze cocoons de gevolgen van droogte en arme bodems gedurende het cruciale eerste jaar van het zaailing te verzachten.

De wetenschap  heeft ons geleerd dat een gevarieerde planting van bomen het meest efficiënt is voor een bloeiend bos. Daarom planten we minimaal 5 verschillende soorten bomen door elkaar, zo zorgen wij ervoor dat het bos zoveel mogelijk CO2 opneemt. Daarnaast is het ook voor dieren aangenaam om te leven in een dichtbegroeid bos met variërende bomen.

Ons doel: 150.000 bomen

In 2019 is Loyaltree gestart. We zijn een jonge onafhankelijke organisatie. We zijn enorm trots dat we inmiddels al duizenden bomen hebben kunnen planten. Maar het effect van ons succes wordt pas echt merkbaar als we dat aantal nog veel verder laten stijgen.

De verschillende bomen

Walnut

Juglans regia

Rowan

Sorbus aucuparia

Whitebeam

Sorbus-aria

Eik

Quercus spp

Ash

Fraxinus spp
 • Walnut

  Juglans regia

 • Rowan

  Sorbus aucuparia

 • Whitebeam

  Sorbus-aria

 • Eik

  Quercus spp

 • Ash

  Fraxinus spp